FRI FRAKT ÖVER 599 KR

30 DAGARS ÖPPET KÖP

SNABBA LEVERANSER

Odla groddar

 

Att odla groddar från fröer och bönor är både nyttigt och gott.  

Rawfood och Supermat är begrepp som på senare år blivit allt vanligare. Hälsotrenden att äta oprocessad mat utan tillsatser har blivit de kostmedvetnas nya föda. Hos många växter idag har man kunnat påvisa en mängd nyttiga ämnen som mineraler, aminosyror och vitaminer som är speciellt bra för ett hälsosamt liv. Några exempel på dessa är quinoa, nötter, frön, linser, bönor,  matvete och kikärtor. Groddar man dessa frön får man även en process som bildar enzymer som har den effekten att de ökar ämnesomsättningen. Bevisligen har denna effekt en klar positiv inverkan på blod, inre organ samt hälsan i övrigt. Groddar är med andra ord en supermat som också är mycket billig & lätt att få tag på. 

Det finns många olika produkter på marknaden som lämpar sej mycket bra för att odla groddar, från mindre glasburkar till groddburkar i flera våningar där du kan odla flera sorter samtidigt. Att groddar är supernyttigt råder det ingen tvekan om.

Vi börjar med fördelarna med att äta groddar.

Ph-värdet blir mer balanserat,  speciellt för dej som äter mycket syrabildande kost. Stress är också en viktig faktor som gör att  ph-värdet bör bli stabilt. Basisk mat såsom groddar och de flesta grönsaker är viktigt för att få en mer neutral nivå. 

Lättare att gå ner i vikt. Groddar är fullproppade med vitaminer såsom B, C, E & A "MEN" innehåller få kalorier vilket betyder att du får mycket tillskott av energi. Matsmältningen får en boost av alla enzymer som blir klart förbättrad och därmed påskyndar fettförbränningen.

Rawfood renar kroppen. Helt enkelt är raw-food mat som inte hettats upp över 42 grader, där man får ut max av näringen i maten. Effekten blir att alla vitaminer, enzymer, mineraler och näringsämnen finns kvar. Det optimala är att använda livsmedel som är ekologiskt odlade och inte processad samt att du utesluter vitt socker,  tillsatser, gluten och animaliska produkter. Kom ihåg Ekologiskt är Logiskt.

Groddar är Billig mat. Egenodlade groddar är flera gånger billigare än köpta, och du vet exakt hur dom vuxit upp vad dom innehåller. Det är ju så enkelt att göra en god och näringsrik energidrink, som kostar nästan inget. En köpt färdiggjord drink kan kosta upp till 70 kr medan du kan fixa en hemmagjord för cirka fem kr.

Fibrer är bra för magen. Groddar innehåller en mängd nyttiga fibrer som håller dej mätt längre. Fibrer är också en hälsokur för dina tarmar eftersom dom inte kan brytas ner i tunntarmen utan går igenom tarmsystemet helt opåverkade. Fibrer påskyndar tiden som maten behöver för att gå igenom tarmarna och stimulerar också tarmrörelserna för en effektivare matsmältning.

Hur odlar man groddar ?

Att odla groddar är förhållandevis lätt och kräver inga förkunskaper.

-Lägg bönor och groddar i en burk med ljummet vatten. Låt  dessa ligga i blöt några timmar för att dra till sig vattnet och börja svälla. 
-Lägg de förgrodda fröna i en groddburk och skölj.  Ställ burken mörkt i rumstemperatur ( 20-25 grader ).
-Skölj bönorna minst två gånger per dag och ställ sedan tillbaka mörkt.
-När groddarna är tillräckligt stora, ( 2-3cm ) ställ dom ljust så att de blir gröna. Förvaras i kylen med lock . Groddar håller ca 4-5 dagar.

odla groddar

Vilka sorter kan man Grodda ?

Observera att frön som kan läggas i groddburken direkt behöver ett fuktigt underlag i form av hushållspappaer.

 

 •  Rädisa.  (Skott)  Blötläggning: Behövs ej.    Ätbar: 4-6 dagar.
 •  Quinoa. (Grodd) Blötläggning: 7-10 timmar Ätbar: 1 - 1 1/2 dygn.
 •  Senap. (Skott)  Blötläggning: Behövs ej.   Ätbar: 5-7 dagar
 •  Mungbönor. (Grodd) Blötläggning: 12 tim.  Ätbar 2-5 dygn.
 •  Broccoli. ( Skott) Blötläggning: Behövs ej.  Ätbar: 5-7 dagar.
 •  Linser.  (Grodd) Blötläggning: Cirka 8 tim.  Ätbar: 2-4 dygn.
 •  Gula ärter. (Grodd)  Blötläggning: Minst 12 tim. Ätbar: 3-5 dygn.
 •  Bovete. (Grodd)  Blötläggning: 8 tim,  Ätbar: cirka 2 dygn.
 •  Alfalfa. (Grodd)  Blötläggning: Minst 6 timmar. Ätbar: 3-5 dagar.
 •  Ärtor. (Skott, Grodd) Blötläggning: 12-24 tim.  Ätbar: 9-12 dagar.
 •  Krasse. (Skott)  Blötläggning: Behövs ej.  Ätbar: 4-5 dagar.

                                                 

                                     Copyright Amzonet 2018