FRI FRAKT ÖVER 499 KR

30 DAGARS ÖPPET KÖP

SNABBA LEVERANSER

2015-11-01
Amzonet
  •       Tvättnötter är ett billigt och miljövänligt alternativ som fungerar.

1kg knäckta tvättnötter räcker till ca: 200 tvättar beroende på tvättemperatur och vattnets hårdhetsgrad.  Priset per miljövänlig tvätt blir endast ca: 70 öre.

Tvättnötterna som för övrigt inte är en nöt, utan en frukt som sitter på trädet Sapindus mukorossi och plockas och används av lokalbefolkningen i Indien. Det tvättaktiva ämnet Saponin sitter i skalet och används av trädet som skydd mot parasiter samt svampangrepp. Våra vildväxande tvättnötter är av mycket hög kvalitet och fraktas hit med båt. Lycka till i tvättstugan önskar vi på Amzonet   


 Flytande rengöringsmedel av tvättnötter

Koka upp te x, 5 dl vatten och lägg i 50 gram nötter, som du krossat i en mortel eller nötknäckare, (för att frigöra mer saponin). Låt stå under lock i minst 15 min. Sila den avkylda vätskan i en flaska och förvara den i kylskåpet. Flytande rengöringsmedel används med fördel i sprayflaska . Hållbarhet ca: 4-5  veckor i kyl.

Används till:

- Kök, badrum och alla tvättbara ytor.  Lämnar en tunn skyddande hinna - likt såpa.

- Bad och schamponering av människor och husdjur. Späd lösningen med hälften vatten.

- Biologiskt bekämpningsmedel ( istället för såpa ) mot insekter och annan ohyra, till  dina

   växter både ute och inne. Saponinet verkar skyddande för växter och mot t.ex. bladlöss.

- Ger glans till guld och silversmycken, samt skyddar mot oxidation.

- Biltvätt ger samma effekt som vaxning, vattnet pärlar lättare.

- Tillsätt Eterisk olja och du får en underbar doft på din Tvättnötsprodukt.  

 

Tvätta för hand med tvättnötter

-Lägg några tvättnötter i en balja med vatten tillsammans med de plagg som skall tvättas.

-Låt stå några timmar eller över natten, och handtvätta sedan som vanligt.

 Maskintvätt

Tag 6-10 halva nötskal per tvätt. ( Beroende på hur hårt smutsad tvätten är eller hur hårt/mjukt vatten man har ) Lägg dessa i en tvättpåse, eller en hopknuten strumpa och placera den i tvättmaskinen. Lägg inte nötterna löst. Kör maskinen på ditt valda program  som vanligt. Tvättnötterna kan användas tills de är mjuka i torkat skick (urtvättade ) då är saponinet slut i nöten. Byt bara ut de nötter som är dåliga.  När skalet har torkat och det fortfarande är glansigt finns det tvättkraft kvar. Tvättnötterna brukar generellt kunna användas 3-5 gånger vid tvätt i 40 grader.  Vid vittvätt kan det tillsättas ett naturligt blekmedel , t.ex. miljövänliga Ecover eller Puer (aktivt syre),  då tvättnötterna är fria från blekmedel. Vill man ha doft i sina kläder kan en eterisk olja användas i sista sköljningen.  Låt inte tvätten ligga kvar i maskinen för länge.  Tack vare saponinet slipper man också att använda sköljmedel  och sparar ännu mer på miljön och pengar.   Obs- Går ej att äta !

                                                            Copyright Amzonet 2007

     

            

    Varor som nämns i nyheten